ABN AMRO: lagere hypotheekrentes en hogere huizenprijzen

Lagere hypotheekrentes en hogere huizenprijzen

Home » Kennisbank » ABN AMRO: lagere hypotheekrentes en hogere huizenprijzen

In de recent uitgebrachte Woningmarktmonitor van april 2024 geeft senior econoom Philip Bokeloh van ABN AMRO een overzicht van de huidige en toekomstige trends op de Nederlandse woningmarkt. De belangrijkste conclusie voor 2024: een verdere daling van de hypotheekrente en een grotere stijging van de huizenprijzen.

Belangrijke punten uit de Woningmarktmonitor:

Dalende hypotheekrente en stijgende huizenprijzen

De economie in Nederland blijft verbeteren, wat leidt tot meer vertrouwen in de huizenmarkt. Een significante voorspelling is dat de hypotheekrentes verder zullen dalen, terwijl de huizenprijzen naar verwachting zullen stijgen met 6% in 2024 en 5% in 2025. Deze stijgingen worden vooral veroorzaakt door hogere inkomens en de dalende hypotheekrentes, aangedreven door verwachte renteverlagingen van de Europese Centrale Bank. Voor kopers betekent dit dat, hoewel woningen betaalbaarder kunnen worden door lagere rentes, de hogere aankoopprijzen een uitdaging blijven vormen.

Toename in het aantal woningaankopen

In de eerste twee maanden van dit jaar is het aantal verkochte woningen met 13% gestegen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Deze toename is te danken aan factoren zoals de verhoogde NHG-kostengrens, een uitgebreidere startersvrijstelling en de toenemende neiging van particuliere verhuurders om hun eigendommen te verkopen. Echter, de nieuwbouw blijft achter bij de vraag. ABN AMRO voorspelt dat het totale aantal woningverkopen dit jaar met 0,5% zal toenemen en volgend jaar met 3%.

Nieuwe kansen voor starters

De aantrekkelijkheid van het kopen van een woning voor starters is toegenomen. De NHG-kostengrens is verhoogd van € 405.000 naar € 435.000, en de startersvrijstelling is uitgebreid, waardoor kopers tussen de 18 en 35 jaar nu geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen bij de aankoop van een woning tot € 510.000, vergeleken met € 440.000 vorig jaar. Daarnaast is het verhuren van woningen voor particuliere eigenaren minder lucratief geworden door de gestegen rente, hogere belastingen en aanstaande beperkingen op huurprijzen. Dit leidt ertoe dat beleggers sneller geneigd zijn hun huurwoningen te verkopen, wat nieuwe kansen creëert voor starters.

Uitdagingen voor doorstromers

Hoewel doorstromers de mogelijkheid hebben om bij een verhuizing zowel het aflossingsvrije deel van hun hypotheek als de oude hypotheekrente over te zetten via de ‘verhuisregeling’, kopen zij minder woningen. Het vinden van een geschikte woning blijkt moeilijk. Dit komt omdat, hoewel de combinatie van dalende hypotheekrentes en stijgende inkomens leidt tot een hogere maximale hypotheek, de aanhoudende krapte op de huizenmarkt hen parten speelt. Het aanbod van bestaande woningen blijft schaars en ook het aantal nieuwbouwwoningen blijft beperkt.

Focus op energielabel

Door de recente sterke stijging van de energieprijzen zijn kopers meer gefocust op het energielabel van woningen. Tijdens hun online zoektocht naar huizen geven veel kopers de voorkeur aan woningen met een energielabel A, B, of C. Mede hierdoor stijgen de prijzen van huizen met een goed energielabel sneller dan die van woningen met een lager energielabel. Hoewel de energieprijzen recentelijk iets zijn gedaald, blijft het aanbod van te koop staande woningen beperkt,

Bron

Over de auteur Redactie VanHuyse
Redactie VanHuyse
De redactie van VanHuyse publiceert regelmatig updates met essentiële kennis en inspiratie om je te helpen groeien en excelleren in jouw carrière als zelfstandig makelaar.