Eenmanszaak of BV?

Eenmanszaaak of bv?
Home » Kennisbank » Eenmanszaak of BV?

Wanneer je als makelaar overweegt om zelfstandig te worden, sta je voor een belangrijke beslissing: kies je voor een eenmanszaak of een BV? Beide rechtsvormen hebben hun eigen voor- en nadelen. In deze blog gaan we dieper in op beide opties om je te helpen de beste keuze te maken.

De eenmanszaak

De eenmanszaak is de meest eenvoudige rechtsvorm om mee te beginnen.

Oprichting

Voor startende makelaars is het oprichten van een eenmanszaak eenvoudig. Een inschrijving in het Handelsregister van de KVK is voldoende. Dit kost eenmalig €75,-.

Aansprakelijkheid

Bij schulden of claims ben je persoonlijk aansprakelijk. Dit kan risico’s met zich meebrengen. Er zijn diverse verzekeringen waarmee je deze risico’s kunt verminderen. Voor VanHuyse makelaars sluiten wij een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af om je te beschermen tegen claims.

Inkomstenbelasting

De winst van de eenmanszaak wordt belast met inkomstenbelasting en premie zorgverzekeringswet. Binnen de inkomstenbelasting bestaat (onder voorwaarden) recht op bepaalde aftrekposten die de winstbelasting voor de BV niet kent. Dit kan fiscale voordelen met zich meebrengen.

Switchen

Als je start met een eenmanszaak, is het altijd mogelijk om op een later moment de eenmanszaak om te zetten naar een BV.

Risico’s

Als ondernemer met een eenmanszaak loop je bepaalde risico’s. Denk aan ziekte, (beroeps-)aansprakelijkheid en faillissement. In geval van een faillissement van een eenmanszaak voel je dit zowel zakelijk als privé.

Overige risico’s kunnen (deels) afgedekt worden middels verzekeringen. Voor VanHuyse makelaars sluiten wij een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af om je te beschermen tegen claims die opgelegd worden in de uitvoering van jouw beroep.

De Besloten Vennootschap

Een BV (Besloten Vennootschap) is een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid. Dit betekent dat de BV als ‘persoon’ wordt gezien en niet jij als individu.

Oprichting

De oprichting van een BV verloopt via de notaris. De notariskosten voor een standaard BV liggen tussen de 500 en 1500 euro. De inschrijving van de BV in het Handelsregister van de KVK wordt ook door de notaris geregeld. Deze inschrijving kost eenmalig €75,-.

Aansprakelijkheid

Als startende makelaar is het belangrijk om te realiseren dat je bij een BV bescherming kunt genieten tegen persoonlijke aansprakelijkheid in geval van faillissement.

Gebruikelijk loon, loonbelasting en vennootschapsbelasting

Als ondernemer (DGA) binnen een BV krijg je te maken met de “gebruikelijk-loonregeling”. Dit houdt in dat een DGA van een BV verplicht is zichzelf een minimaal salaris uit te keren dat als gebruikelijk wordt beschouwd voor het verrichte werk (minimaal €51.000 bruto per jaar in 2023). Het niet nakomen van deze verplichting kan leiden tot fiscale sancties. Over het gebruikelijk loon wordt loonbelasting afgedragen (kan oplopen tot 49,5%).

Overwinsten (na aftrek van kosten incl. gebruikelijk loon) worden in de BV alleen belast met vennootschapsbelasting (VPB), terwijl bij een eenmanszaak de volledige winst belast wordt met inkomstenbelasting.

Het tarief van de inkomstenbelasting kan oplopen tot 49,5% en het tarief van de vennootschapsbelasting is maximaal 25,8%.

Zolang deze overwinsten binnen de BV blijven en niet worden uitgekeerd naar privé, wordt hierover geen verdere belasting geheven en kan er vermogen worden opgebouwd binnen de BV. Dit vermogen kan bijvoorbeeld worden aangewend voor (zakelijke) investeringen, de groei van de onderneming of het verstrekken van bijvoorbeeld een lening voor de eigen woning aan privé. Indien dit vermogen wel uitgekeerd wordt naar privé om te besteden aan privé-doeleinden, zal er uiteindelijk nog wel dividendbelasting afgedragen moeten worden (tarief 2023: 26,9%).

De keuze tussen eenmanszaak en BV wordt dus mede bepaald door de netto vermogensbehoefte per maand en eventuele toekomstplannen met het opgebouwde vermogen.

Administratie

De administratie en belastingaangifte voor een BV zijn ingewikkelder dan voor een eenmanszaak. Als je een boekhouder of accountant inschakelt, zul je voor een BV waarschijnlijk meer betalen dan voor een eenmanszaak.

Eenmanszaak of BV?

De keuze tussen een eenmanszaak en een BV hangt af van je persoonlijke situatie, je ambities en hoeveel risico je bereid bent te nemen. Als je net begint en de risico’s beperkt zijn, kan een eenmanszaak een goede keuze zijn. Maar als je plannen hebt om snel te groeien, grote transacties te doen, personeel aan te nemen of vermogen op te bouwen in de onderneming, kan een BV een betere optie zijn.

Het is altijd raadzaam om advies in te winnen voordat je een beslissing neemt. Zo zorg je ervoor dat je de juiste keuze maakt voor jouw situatie.

Alle genoemde belastingtarieven zijn op basis van de geldende tarieven in 2023.

Ook aansluiten als makelaar bij VanHuyse?

Heb je ook interesse om je aan te sluiten bij VanHuyse? Neem dan contact met ons op om jouw ambities en wensen te verkennen en om de mogelijkheden te bespreken om je aan te sluiten als VanHuyse-makelaar.

 

Over de auteur Laura
Laura
Laura, van Fixed Finance, is de financiële, HR- en belastingadviseur voor VanHuyse. Dankzij haar uitgebreide ervaring en slimme automatiseringstechnieken ondersteunt ze zowel de makelaars als VanHuyse zelf met deskundig advies.