Hoogleraar Peter Boelhouwer: huizenprijzen gaan volgend jaar weer volop stijgen

Huizenprijzen gaan volgend jaar weer volop stijgen
Home » Kennisbank » Hoogleraar Peter Boelhouwer: huizenprijzen gaan volgend jaar weer volop stijgen

Hoewel de huizenmarkt een periode van prijsdalingen doormaakte, wordt nu verwacht dat de huizenprijzen in het komende jaar weer zullen stijgen. Deze voorspelling is voornamelijk gebaseerd op recente loonstijgingen volgens de RTL Z Huizenindex. Hogere lonen stellen mensen in staat om meer te lenen, wat de vraag naar huizen kan verhogen.

Hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer benadrukt dat deze loonstijgingen het negatieve effect van een eerdere stijging in de hypotheekrente compenseren. De hypotheekrente is de laatste tijd echter gestabiliseerd.

Bovendien is de woningmarkt op dit moment extreem krap, met een tekort van 390.000 woningen. Deze krapte wordt verder verergerd door een afname van het aantal verkochte nieuwbouwwoningen en een daling in het aantal afgegeven bouwvergunningen in de eerste vijf maanden. Het CBS rapporteert ook dat de bevolkingsgroei aanzienlijk sneller gaat dan verwacht, wat de druk op de woningmarkt nog verder verhoogt.

Boelhouwer geeft aan dat er in deze omstandigheden weer vaker overboden wordt op huizen en dat huizen sneller verkocht worden. Dat laat volgens hem zien dat er krapte is.

Bron: RTL Z Huizenindex

Over de auteur Redactie VanHuyse
Redactie VanHuyse
De redactie van VanHuyse publiceert regelmatig updates met essentiële kennis en inspiratie om je te helpen groeien en excelleren in jouw carrière als zelfstandig makelaar.