Prijzen omhoog, aanbod omlaag: de spanning op de woningmarkt neemt verder toe

Woningmarktcijfers q1-2024

Home » Kennisbank » Prijzen omhoog, aanbod omlaag: de spanning op de woningmarkt neemt verder toe

Het eerste kwartaal van 2024 heeft een onverwachte stijging laten zien in activiteit op de Nederlandse woningmarkt, met een toename in het aantal transacties en prijsstijgingen. Dit blijkt uit de NVM-woningmarktcijfers en analyse van NVM-dochter brainbay.

In totaal werden er ongeveer 29.500 bestaande koopwoningen verkocht, wat een stijging van 4% vertegenwoordigt ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar, hoewel dit een daling van 18% betekent in vergelijking met het vierde kwartaal van 2023. De mediane verkoopprijs van bestaande woningen bereikte een hoogtepunt van 432.000 euro, wat een aanzienlijke stijging van meer dan 9% is ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023.

Andere interessante cijfers

  • De prijs van tussenwoningen stijgt op kwartaalbasis met 0,4% naar 399.000 euro.
  • Een hoekwoning noteert in het eerste kwartaal 2024 een prijs van 423.000 euro, een stijging van 1,5% op kwartaalbasis.
  • De 2-onder-1-kap woningen komen uit op 467.000 euro, een min van 1,3% ten opzichte van het vierde kwartaal 2023.
  • Vrijstaande woningen dalen met 0,2% op kwartaalbasis naar een mediane verkoopprijs van 628.000 euro.
  • De prijs van appartementen daalt in een kwartaal tijd met 0,6% naar 357.000 euro.
  • In het eerste kwartaal 2024 ligt de uiteindelijke verkoopprijs gemiddeld 1,8% boven de vraagprijs.
  • Een woning is in het eerste kwartaal van 2024 na gemiddeld 34 dagen verkocht. Dat is 4 dagen langer dan in het vierde kwartaal 2023 en 8 dagen sneller dan een jaar eerder.

Nieuwbouw

De nieuwbouwmarkt vertoonde een positieve trend, met een verkoop van bijna 7.000 nieuwbouwwoningen, wat een enorme stijging van 104% betekent vergeleken met een jaar geleden. De verbeterde toegankelijkheid tot financiering en een toegenomen vertrouwen onder kopers spelen een cruciale rol in deze groei. De mediane prijs van nieuwbouwwoningen steeg naar 479.000 euro, een bescheiden toename van 1,4% ten opzichte van het laatste kwartaal van 2023.

Vooral nieuwbouw in de prijsklasse tussen 250.000 en 400.000 euro is gewild. In het eerste kwartaal 2024 zijn in deze categorie 15,5% meer woningen verkocht. Alle prijsklassen noteren in het eerste kwartaal 2024 een hoger aantal verkopen ten opzichte van een jaar eerder.

Zorgen

Desondanks blijven er zorgen bestaan. Lana Gerssen, voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen, benadrukt de voortdurende druk op de woningmarkt:  ” We zien nu dat kopers weer vaker en meer overbieden en dat daarmee de prijzen gaan stijgen. Het aantal verkopen blijft achter, omdat er te weinig woningen te koop worden gezet. Zo stokt de doorstroming terwijl we die keihard nodig hebben om ook kansen voor starters te creëren. De enige wijze om dat op gang te houden, en daar hameren we opnieuw op, is bouwen en ook slim gebruik maken van de bestaande voorraad, door transformatie of bijvoorbeeld woningsplitsing. We weten uit ervaring dat alleen dan de noodzakelijke doorstroming op gang komt.

Ook Chris van Zantwijk, vicevoorzitter van de NVM-vakgroep Wonen, spreekt zich uit over de uitdagingen in de nieuwbouwmarkt. “Door alle voorwaarden en eisen zien we dat de ontwikkeling van nieuwbouw verstrikt raakt in een woud van regelgeving.” legt Van Zantwijk uit. Hij roept op tot een consistent overheidsbeleid dat belemmeringen voor bouwprojecten wegneemt.

Duurzame woningen zijn meer waard

Er werd ook gekeken naar het effect van energielabels op de verkoopprijs. Woningen met een energielabel B of beter, zijn tot 2,5% meer waard dan tijdens de piek van de woningmarkt in april 2022. Daarentegen zijn huizen met een laag energielabel (D of lager) aanzienlijk minder waard; zo zijn woningen met label G zelfs 6% minder waard. Ook blijkt uit onderzoek dat energiezuinige woningen sneller verkocht worden en vaker boven de vraagprijs.

Bron:

Ben je een makelaar? Ga dan tegen de markt in met VanHuyse!

Terwijl de woningmarkt krapper wordt, slagen onze VanHuyse-agenten erin om juist meer verkoopopdrachten binnen te halen. In het eerste kwartaal van 2024 hebben we een indrukwekkende stijging van 69% in ons aanbod gezien, vergeleken met het vierde kwartaal van 2023.

Ben jij klaar om je bij een winnend team aan te sluiten? Ontdek dan hoe jij als VanHuyse-makelaar jouw carrière naar een hoger niveau kunt tillen. Neem vandaag nog contact met ons op om je ambities en wensen te bespreken en om meer te weten te komen over de mogelijkheden bij VanHuyse.

 

Over de auteur Redactie VanHuyse
Redactie VanHuyse
De redactie van VanHuyse publiceert regelmatig updates met essentiële kennis en inspiratie om je te helpen groeien en excelleren in jouw carrière als zelfstandig makelaar.