Update woningmarkt: eerste tekenen van herstel?


Home » Kennisbank » Update woningmarkt: eerste tekenen van herstel?

Volgens de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lagen in juni 2023 de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 5,5% lager dan in juni 2022.

Ten opzichte van mei 2023 stegen de prijzen van koopwoningen met 0,2%. Dit betekent een ommekeer in de trend na vier opeenvolgende maanden van prijsdalingen. Dit kan een eerste teken zijn dat de woningmarkt zich herstelt.

Toename woningtransacties

Het aantal woningtransacties is toegenomen. Volgens gegevens van het Kadaster werden er in juni 16.585 woningen verkocht, bijna 6% meer dan een jaar eerder. Het eerste halfjaar van 2023 zag echter een daling in de verkoop met 7% in vergelijking met dezelfde periode in 2022.

Toename hypotheekaanvragen

Hypotheekverstrekkers zagen een toename van het aantal hypotheekaanvragen en het geleende bedrag, wat kan duiden op meer activiteit op de woningmarkt. Deze positieve signalen blijken ondanks de daling van de huizenprijzen sinds augustus 2022 en een stijging van de hypotheekrente.

Factoren

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan de huidige toestand van de woningmarkt. Bijvoorbeeld de vraag die nog steeds het woningaanbod overtreft, de tot juni gedaalde energieprijzen, stabiele hypotheekrente, loonstijgingen en lage werkloosheid.

Bron:

Foto: Westerdiepswal Kollum (Friesland). Gemaakt door Ylanite Koppens

Over de auteur Redactie VanHuyse
Redactie VanHuyse
De redactie van VanHuyse publiceert regelmatig updates met essentiële kennis en inspiratie om je te helpen groeien en excelleren in jouw carrière als zelfstandig makelaar.