VanHuyse in Vastgoed Actueel over big data

Big data makelaarsvak
Home » Kennisbank » VanHuyse in Vastgoed Actueel over big data

Journalist Linda Welther schreef voor Vastgoed Actueel een interessant artikel over de invloed van big data op het makelaarsvak. Voor dit artikel interviewde zij o.a. Frederik van Till en Rogier Mostert van VanHuyse. Uiteraard delen we dit deel van het (veel uitgebreidere) artikel graag met je.

Frederik van Till

Frederik van Till

Na hoeveel dagen ontvingen we reacties op deze woning? Hoeveel kijkers kwamen er, en hoeveel biedingen kwamen eruit? “Die gegevens zitten in het hoofd van iedere makelaar. Maar wij slaan ze op en gebruiken ze om voorspellingen mee te doen. Zo weten we beter welk huis snel zal gaan en welk huis extra aandacht nodig heeft.” Makelaar Frederik van Till, bijna een kwarteeuw in het vak, maakt al jaren gebruik van big data, in nauwe samenwerking met online marketeer Rogier Mostert.

Een succesverhaal van een aantal jaren terug: “Met mijn vorige kantoor kregen we een nieuwbouwproject in de verkoop in de omgeving Amersfoort, dat niet goed liep. Een marketingbureau adviseerde de kopers te zoeken in Amsterdam en in het Gooi. Maar na een eigen data-analyse bleek: de kopers komen uit het postcodegebied, maar het product sluit niet aan op wat die doelgroep wil. Samen met de ontwikkelaar hebben we toen een paar simpele ingrepen in het ontwerp gedaan: openslaande deuren naar de tuin verplaatst van de noord- naar de zuidzijde, en een kelder als optie aangeboden. Na één verkoopdag waren alle woningen verkocht.”

Van Till’s nieuwste concept, VanHuyse – Partner in Wonen, werkt grotendeels op data. “We hebben een fysiek kantoor in Haarlem, en over het hele land agents (makelaars) die vanuit huis werken. Onze taak is de agents zoveel mogelijk instrumenten te geven, zodat ze hun opdracht zo goed mogelijk kunnen uitvoeren.”

We willen verdergaan dan het Netflix-model

Van Till en Mostert maken daarvoor dankbaar gebruik van de Brainbay-tools van de NVM, maar ook van veel andere applicaties. Rogier Mostert tipt: “Per 1 juli stopt de huidige versie van Google Analytics. Zorg dat je klaar bent voor de opvolger. Bijkomend voordeel is dat je de nieuwe versie kunt koppelen met data-warehouse BigQuery voor je eigen data-analyses. Dit was voorheen alleen mogelijk met de dure, betaalde versie van Google Analytics.”

De vraag achter de vraag

Alle binnenkomende data van bezichtigingen, biedingen, verkopen en websitebezoek, worden opgeslagen in het eigen data-warehouse. Van Till: “Dan laten we onze analyses erop los. Daarmee kunnen we zaken ontdekken als: wanneer bezoekers drie specifieke webpagina’s hebben bekeken, doen ze relatief vaak een aanvraag. Dus dan richten we onze site zó in, dat meer bezoekers die drie pagina’s bekijken.”

Om gerichte voorspellingen te kunnen doen, zijn heel veel data nodig. “We willen verdergaan dan het Netflix-model, waarbij je na één Zweedse thriller alleen nog maar dat genre aangeboden krijgt”, lacht Van Till. “Wij proberen de echte vraag achter de vraag te ontdekken en daar vervolgens de juiste content voor aan te bieden.”

VanHuyse kijkt daarom naar de volledige klantreis, om meer data te verzamelen én om de klant langer en beter te kunnen adviseren: “We staan de klant onder meer bij met verduurzaming. We kunnen, bij wijze van spreken, uit data-analyse zien dat voor een bepaalde woning 10 zonnepanelen voldoende zijn, en dat de klant er dus geen 25 hoeft te plaatsen.”

Bron: Vastgoed Actueel
Publicatiedatum: 14 juni 2023
Auteur : Linda Welther

 

Over de auteur Linda Welther
Linda Welther
Ik ben zelfstandig journalist en tekstschrijver, met als specialismen finance, verzekeringen en de woningmarkt. Mijn doel is heldere teksten te maken die iedereen begrijpt, ook als het om ingewikkelde materie gaat. Ik schrijf voor nieuwsdiensten en ook ondernemers weten mij te vinden voor long copy. Meer info:www.lindawelther.nl