Zelfstandig makelen zonder eigen kantoornaam

Broker agent Lieke Bloemhof
Home » Kennisbank » Zelfstandig makelen zonder eigen kantoornaam

Openingsfoto: Agent Lieke Bloemhof

VanHuyse sprak met funda voor makelaars over de voor- en nadelen van het broker-agentmodel. In dit blogbericht delen we graag dat interview met jou.

De voor- en nadelen van het broker-agentmodel

Werken als zelfstandig makelaar, maar wel met de ondersteuning van een groter kantoor: het broker-agentmodel springt in op een groeiende behoefte van makelaars aan meer vrijheid en zelfstandigheid. Wat zijn de voor- en nadelen van dit uit de Verenigde Staten overgewaaide model?

Nieuw in Nederland is het niet, het broker-agent model. ERA content+ en RE/MAX zijn hier al jaren mee bezig, maar sinds de coronapandemie hebben veel makelaars behoefte aan meer vrijheid en een betere werk-privébalans. Frederik van Till en Oldrik Beelen merkten dat en richtten VanHuyse op. In een jaar tijd sloten zich al dertig makelaars aan bij hun formule. Lieke Bloemhof was hun eerst agent.

Broker schept randvoorwaarden, makelaar doet veldwerk

In het broker-agent model bezit de ‘broker’ het, meestal niet fysieke, makelaarskantoor en schept de randvoorwaarden voor de zelfstandige makelaars die zich aansluiten. Dat is anders dan franchiseformules als De Hypotheker of Era, waar verschillende kantoren onder vallen. Bij het broker-agent model gaat het om agentschappen die het kantoor representeren, maar er niet in dienst zijn.

In het geval van broker VanHuyse verzorgt het kantoor de administratieve zaken als telefoondienst, maar ook marketing-, communicatie-, en social media-activiteiten. Daarnaast test het kantoor innovatieve tools, ontwikkelt het processen en templates voor bijvoorbeeld brochures en biedt het een collectieve verzekering en NVM-lidmaatschap. De agents, zelfstandige makelaars, doen het veldwerk en hebben kennis over en een netwerk in een bepaalde streek of stad.

Andere werkbehoeften

Steeds meer makelaars zien dit wel zitten: ondernemerschap met de kracht van een groot makelaarskantoor achter zich. ‘Het is een trend die tijdens de coronapandemie is versterkt’, ziet Van Till. ‘Zowel vanuit consumenten als makelaars. Consumenten maken op andere manieren contact met de makelaar, op door hen gewenste tijden. Zowel jonge makelaars als oude rotten in het vak zijn anders naar hun werk gaan kijken en willen een betere werk-privébalans. Ze willen vanuit huis, minder of anders gaan werken. Ze waarderen meer vrijheid en kwaliteit van leven.

Tijdens de pandemie werd duidelijk dat een fysiek kantoor geen must is. En dat is wel zo duurzaam en kostenbesparend, vindt Van Till. ‘Vooral dat laatste is een groot pluspunt nu het courtagemodel onder druk staat en er relatief gezien minder transacties, dus minder inkomsten zijn.’

 

Zowel jonge makelaars als oude rotten in het vak zijn anders naar hun werk gaan kijken en willen een betere werk-privébalans. Ze waarderen meer vrijheid en kwaliteit van leven.

 

Kwaliteitseisen

De kwaliteit van de aangesloten makelaars wordt bij VanHuyse gewaarborgd volgens de regels van de NVM. Er gelden daarom toetredingseisen: minimaal KRMT en van onbesproken gedrag. ‘Leeftijd maakt niet uit’, zegt Van Till, ‘maar de agenten representeren ons, dus we screenen hen zorgvuldig. We houden met elkaar onze merkbeleving hoog.

Daarom heeft deze broker ook een eigen academy waar de agenten voor hercertificering en workshops terecht kunnen. Om ervoor te zorgen dat de relatie met de makelaars langdurig wordt, is VanHuyse ook Partner in wonen. Voor gerelateerde woningaangelegenheden hebben ze een groot samenwerkingsnetwerk.

Niet voor iedereen

Ondernemerschap is niet voor iedereen weggelegd. Net als werken vanuit huis. Dat moet je kunnen en willen. Daarnaast lever je als aangesloten makelaar wel een deel van je eigen identiteit in. Je valt onder de vlag van de broker, je vaste lijn wordt door een bureau opgenomen en je aanbod staat op de centrale website. Die collectiviteit zorgt er ook voor dat als een aangesloten makelaar een verkoopklant heeft, hij of zij niet in zee mag gaan met een aankoopklant die begeleid wordt door een agent van dezelfde broker.

Als de broker een goed aannamebeleid voert, dan zal er geen overdreven concurrentie zijn, eerder samenwerking. ‘Per werkgebied nemen we een beperkt aantal makelaars aan’, zegt Van Till over de strategie.

Eigen regie komt klant ten goede

Volgens agent Lieke Bloemhof wegen de nadelen niet op tegen de voordelen. Voor haar kwam dit concept op het juiste moment. ‘Ik heb schoolgaande kinderen en merkte dat mijn makelaarswerkzaamheden zich steeds vaker buiten kantoortijden afspeelden. Ik wilde graag zelfstandig zijn zonder hoge opstartkosten, lange aanlooptijd, maar met een makelaarskantoor achter me.

Ze vindt het heerlijk om haar eigen plan te trekken met haar eigen workflow, fotograaf, courtage en prijsbepaling. ‘Ik werk intensiever met en efficiënter voor de klant dan op een kantoor. Dat komt de klantrelatie ten goede.
 

Ik wilde graag zelfstandig zijn zonder hoge opstartkosten, lange aanlooptijd, maar met een makelaarskantoor achter me.

 

Niet eenzaam

Dat de broker binnendiensttaken overneemt, vindt ze echt een uitkomst. ‘Daar wil ik me niet mee bezighouden. En eenzaam voel ik me niet’, zegt Bloemhof. ‘Ik heb dertig collega’s die voor me klaarstaan als ik er even niet ben en met wie ik kan sparren. Ook zien we elkaar ieder kwartaal tijdens een specifiek kantoorevenement. Dan kunnen we gezellig kletsen met elkaar en nieuwe ideeën uitwisselen.

Een nadeel? ‘Ik moet wel een percentage van mijn omzet afstaan, dat doet soms pijn.’ Maar dat is het wel waard, vindt Bloemhof. Haar inkomsten zijn hoger dan voorheen.

Eigen draai

Vooral het feit dat ze haar eigen identiteit deels kwijt is, vindt Bloemhof vervelend, maar daar heeft ze wat op gevonden. Ze beheert een eigen website en heeft een eigen Facebook- en Instagram- account, waarmee ze vooral zichzelf en haar werkwijze promoot. ‘Ik hashtag natuurlijk overal VanHuyse, dus uiteindelijk promoot ik ook ons kantoor hier weer mee.’

Bron: Funda voor makelaars

Ook agent worden?

Heb je ook interesse in het broker-agent model van VanHuyse? Neem dan contact met ons op om jouw ambities en wensen te verkennen en om de mogelijkheden te bespreken om je aan te sluiten als VanHuyse-agent.